Jdi na obsah Jdi na menu

 

Čím jsem fotil - čím fotím... 

 

Moje fotografické začátky sahají do dob školních let, kdy jsem od svého tatínka dostal použitou dvouokou zrcadlovku značky Roleiflex na film 6x6. Začátky byly krušné a po nějaké době jsem to vzdal. Ale když jsem jako aktivní sportovec začal jezdit do zahraničí, pořídil jsem si tenkrát jednoduchý přístroj v bývalém SSSR a začal znovu fotit. Později jsem si na nějakém zájezdu ve Francii koupil automat od Canonu - byl to takový jednoduchý plastový přístroj, ale fotil na svou dobu úžasně.
Když doba pokročila, a na trhu se začaly objevovat digitály, dlouho jsem neodolal a pořídil si tenkrát horkou novinku od Olympusu. Jmenoval se Camedia C350Zoom. Vydržel mi několik let. Ale později se mě začalo příčit vláčet s sebou po cestách i necestách mnoho přístrojů (dva mobily, foťák a další nezbytnosti...). Tehdy v červnu roku 2006 jsem učinil zásadní krok. Zbavil jsem se foťáku a pořídil si v té době nejnovější a nejnašlapanější fotomobil - SonyEricsson K800i. Fotil jsem s ním tři roky, všude, za všech povětrnostních podmínek, dokonce i pod vodou (ve vodotěsném pouzdře). Až se mnohdy divím, co ten přístroj dokázal vydržet - pád do písku s otevřeným objektivem, postříkání slanou vodou, práci při teplotách od +50 stupňů ve stínu v krajině Jordánska až po -15 stupňů na českých horách, několik průtrží mračen a stále ještě dlouho sloužil mému synovi, i když již ne na focení.
Kdysi jsem si výjimečně půjčil kompakt Panasonic DMC-FZ8, maximálně na pár fotek na dovolené (kvůli optickému zoomu). Možná si někdy časem třeba zase pořídím foťák místo mobilu, ale jsem ze zdravotních důvodů limitován především váhou přístroje, takže zrcadlovka nepřichází v úvahu.
Fotky také netřídím podle toho, čím byly foceny, protože jsem časem přišel na to, že ve většině případů je rozdíl mnohdy neznatelný. Pokud ovšem nechceme tisknout mimořádně velké plakáty. Někdy může být rozdíl i opačný, než by leckdo očekával... Viz například tady:
V létě 2009 jsem začal fotit Samsungem i900 Omnia, ale ne nadlouho - šel na reklamaci. Rakouské Korutany byly focené půjčeným malým kompaktem SONY DSC-S700. Ani jeden ze jmenovaných přístrojů mi ale nevyhovoval. Po vyřízené reklamaci neopravitelného Samsungu jsem si na podzim 2009 pořídil SonyEricsson C903, který se stal mým novým pracovním nástrojem, ale vydržel jsem s ním jen rok a půl. Další změna se odehrála v květnu 2011, kdy jsem si pořídil Emgeton Flexaret mini... No a v lednu 2016 jsem pořídil v té době pro mne "nejnadupanější" stroj - Lenovo Vibe shot. Je s ním skvělá práce a fotečky jsou slušné i za horších světelných podmínek. Určitě fotí o poznání lépe, než jeho předchůdce Flexaret. A tak pevně věřím, že mi vydrží minimálně stejně tak dlouho a krásně fotit...
No, vydržel do konce roku 2018, kdy mu začala slábnout baterie. A tak jsem si v květnu 2019 pořídil nový stroj Huawei P20 Pro. A zase jsem si vybral dobře. Jsem s ním nadmíru spokojen, dokonce ještě víc než s "miláčkem" Lenovo. Především oceňuji ještě lepší kvalitu snímků za zhoršených světelných podmínek a dostatečnou výdrž baterie. Jsem zvědavý, jak s ním vydržím dlouho...
Vydržel jsem až do prosince 2023. "Pod stromeček" jsem si koupil a začal používat nový přístroj Xiaomi 13T Pro.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mirek Kábrt - Reakce na stránky

3. 3. 2021 8:29

Aleši, dnes jsem prvně zavítal na Tvé stránky. Máš je moc hezky udělané. Tvé fotografie jsou fakt pěkné a pokud bych Tě neznal, tak bych nevěřil, že jsou pořizovány mobilem. Je to nefér vůči lidem, co tahají těžký vybavení a dávají do něho nekřesťanský peníze. Kdo ví, kde jsi je "hacknul" a přepsal na nich zdrojová data. :-) Fakt Ti to fotí dost dobře. Tak lovu zdar při zachycování dalších krás.

Aleš - Re: Reakce na stránky

3. 3. 2021 8:49

Díky za pochvalu!